Wat is WikiHouse

WikiHouse is een open source bouwpakket systeem. Het uiteindelijke doel is iedereen in staat te stellen een huis of een ruimte te ontwerpen, te downloaden en de onderdelen te kunnen uitzagen (op een computergestuurde freesmachine) en dan te bouwen. De onderdelen kunnen zonder specialistische kennis en vaardigheden samengevoegd worden tot een WikiHouse.

In een hele simpele vorm ziet dat er zo uit:

Deze slideshow vereist JavaScript.

De techniek is gebaseerd op het maken van een (woon)huis door het in elkaar zetten van multiplex passtukken, met voor iedereen handteerbare gereedschap (bijvoorbeeld een hamer of een eenvoudige accu schroefmachine). De passtukken sluiten nauwkeurig op elkaar aan en de verbindingen worden waar mogelijk door wiggen vastgeklemd. Door het vormen van raamwerken en dozen ontstaat een stabiel en ruimtelijk systeem.

WikiHouseNL

Alle ontwerpen en onderdelen worden getekend in het 3D digitale tekenprogramma SketchUp, zodat iedereen het kan inzien en bewerken. SketchUp is vrij te downloaden en erg gebruiksvriendelijk. (Zie hier verder). Er kan hier zeer nauwkeurig gewerkt worden (in millimeters) en alle montagestappen kunnen ook steeds ruimtelijk gecontroleerd worden.

WikiHouseNL

Bij de ontwerpen wordt rekening gehouden met de haalbare uitvoering. Er is geen groot materieel nodig (kranen, grote machines en dergelijke). In groepen kan men (handmatig) de montage doen. Dat maakt het aantrekkelijk om zelf te bouwen.

De ontwerpen voor een WikiHouse worden wereldwijd gedeeld. Iedereen kan het ophalen of zelf tekenen en beschikbaar stellen. De onderdelen van 18mm multiplex kunnen op (alle) CNC-freesmachines uit standaard platen worden gehaald. Zie voor de laatste ontwikkelingen www.WikiHouse.cc

WikiHouse #The System