WikiHouse bouwplaat schaalmodel

Een schaalmodel als bouwplaat, van een WikiHouse, op A4, gemaakt van 2 mm MDF. Gemaakt ter gelegenheid van een presentatie van het WikiHouseNL Pionierswoning project in Almere, waarbij Minister Blok (toen van Wonen en Rijksdienst) een exemplaar in ontvangst nam, op 5 december 2016.

De onderdelen van de bouwplaat zijn met een laser uitgesneden nadat eerst in 3D op het scherm de stukken in elkaar zijn gepast. Van het ontwerp is eerst een proefexemplaar gemaakt om te testen of de stukken daadwerkelijk op de goede manier zouden passen. Het huisje is net zo modulair als een echt WikiHouse. De schaal is ca. 1 op 60.

Het komt er hier op aan dat bij een ruimtepuzzel de stukken niet te zeer mogen wringen of moeilijk willen passen, maar ze mogen ook niet te los zijn van elkaar want dan valt het bouwwerkje gaandeweg te makkelijk uit elkaar. Beide aspecten moeten frustratie voorkomen. Enige moeite mag het kosten, dat maakt het aardig, maar het moet niet te lang duren gezien de omvang van het huisje.

Het snijwerk is verricht door Snijlab in Rotterdam. Zij hebben ook gezorgd dat de stukjes met enkele puntjes vastzitten en er uit gedrukt kunnen worden.