A Home Away From Home

Inzending prijsvraag Nieuwe Huisvestingsoplossingen voor asielzoekers, uitgeschreven door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA),

in samenwerking met Dennis van Lith en Fons Rietmeijer: titel 2Together

Bestaande eengezinswoningen kunnen snel en voordeling aangepast worden om twee aparte kleine wooneenheden te creëren. Er zijn steeds meer eengezinswoningen die door maar één persoon bewoond worden. Velen van hen zullen, om verschillende redenen (sociaal e/o financieel) een huisgenoot waarderen en in huis willen nemen, mits ze hun privacy houden. Dit is een gestandaardiseerde oplossing voor het splitsen van eengezinswoning. Zie verder de volledige tekst onderaan

A3_blad1_prijsvraag_coa_003_13-03-2016

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

A3_blad2_prijsvraag_coa_003_13-03-2016

2TOGETHER : een sociaal- duurzame bijdrage aan de huisvesting van alleenstaande asielzoekers/statushouders en andere doelgroepen

Neem asielzoekers/alleenstaande statushouders voor een deel op in de bestaande voorraad van een-gezinswoningen  (e.g.w.)  door een  compacte bouwkundige toevoeging aan de woning. Door vergrijzing  is er nu  en de komende  jaren voldoende ruimte in de e.g.w  voorraad  om een flink deel van een jaarlijkse asielzoekers/statushouders stroom op te vangen maar ook om andere  woningzoekenden te helpen.

 • In Nederland worden meer dan 600.000 van de 3,2 miljoen e.g.w. bewoond door ( oudere ≥ 50 jaar) alleenstaanden.
 • Die alleenstaande huishoudens gebruiken vaak een groot deel van hun woning niet.
 • Een deel van de eenpersoonshuishoudens is bereid om iemand te laten inwonen mits er wordt voldaan aan een aantal voorwaarden:
  • Privacy waarborgen
  • Ingreep is betaalbaar en levert een redelijk rendement op
  • Ingreep leidt tot lagere woonlasten
  • Ingreep past in een meerjarenplan van corporaties
  • De ingreep efficiënt en overzichtelijk kan plaatsvinden
  • Ingreep is omkeerbaar (reversibel)
 • Overigens kan ook het leegkomen van een e.g.w. een vertrekpunt zijn voor 2TOGETHER

Kern- idee van 2TOGETHER is het snel en gemakkelijk aan kunnen passen van bestaande eengezinswoningen naar twee wooneenheden. Door gebruik te maken van wat er is en aan te bouwen wat ontbreekt, ontstaat een gestandaardiseerde oplossing die voor meerdere partijen interessant is.

In de aanbouw op de begane grond zit een complete badkamer en in de aanbouw op de verdieping zit een keuken. Tegenover de investering van € 20.000,- tot € 25.000,-, staan de maandelijkse inkomsten uit verhuur van € 350,- – € 450,-. In een huursituatie zal de huur van de huidige bewoner lager worden.

De extra woonruimte wordt verhuurd aan alleenstaande statushouders. Maar is zeker ook geschikt voor andere doelgroepen bv. starters, urgente, studenten of andere alleenstaanden. Een mengeling van de doelgroepen zal een positieve invloed hebben op de maatschappelijke acceptatie en integratie van de statushouder.

De aanbouw is ook weer gemakkelijk te verwijderen, waardoor de eengezinswoning wordt teruggebracht in de ‘oude staat’.

2TOGETHER kan naast de technische realisatie ook zorgen voor:

 • Hulp bij het zoeken en maken van een goede match tussen (hoofd)bewoner en huurder. Daarbij wordt rekening gehouden met achtergrond, eventuele hulpvraag, referenties.
 • Hulp bij de transitie van groter naar kleiner wonen, opslag van huisraad tijdens te verbouwing.
 • Hulp bij de financiering
 • Hulp bij huurovereenkomst en huuradministratie van de nieuwe eenheid bij eigenaar-bewoners