Splitsen eengezinswoningen

project: Splitsing en hoog-niveau renovatie laagbouwwoningen in Nieuwkoop

opdrachtgever: Woningstichting Nieuwkoop

Deze slideshow vereist JavaScript.

achtergrond

De opdrachtgever, Woningstichting Nieuwkoop (woningbouwvereniging) in de gemeente Nieuwkoop, ziet eind jaren negentig de noodzaak om kleine woningen aan zijn woningvoorraad toe te voegen.
In het Groene Hart in de Randstad is er weinig ruimte om uit te breiden. Het bijbouwen van kleine woningen, nodig om jongeren in de gemeente een kans te bieden, is dus bijna niet mogelijk.
Het aandeel (grote) eengezinswoningen is echter groot. Door het omvormen van een aantal van deze woningen is het mogelijk toch kleine woningen toe te voegen.

plan

Bij een bestaande ruime eengezinswoning is onderzocht hoe deze kon worden gespitst in twee zelfstandige kleine woningen. Uit dit haalbaarheidsonderzoek is, uit enkele varianten, gekozen voor deling volgens het principe van de maisonnette.
Elke woning heeft een hoofdwoonverdieping en een halve slaapverdieping, gelegen tussen de twee hoofdverdiepingen.
De hoofdverdieping van de bovenwoning, op de derde laag heeft een dakterras gekregen, als buitenruimte.
De buitenberging voor deze woning is als aparte eenheid aan het achterpad geplaatst. De beneden woning heeft de beschikking gekregen over de bestaande tuin.
Iedere woning heeft een eigen toegang (in een gemeenschappelijke hal) en eigen sanitair, keuken en meterkast.

Er zijn splitsingen bij twee woningtypes ontwikkeld. Van 1997 tot 1999 zijn 4 woningen verbouwd. Ook in 2004 en 2005 zijn nog 3 splitsingen uitgevoerd.