Geometrie & Kerst (of andersom)

Ook de kerst leverde een onverwachte link naar de geometrie. Althans doordat het bestuur van de Stad Brussel besloot een ‘elektronische’ kerstboom op de Grote Markt te plaatsen, kregen we daar een mooie verbeelding van een 3D geometrische kerstboom . En wat voor één.

Hij is meer dan 24 meter hoog, geconstrueerd van steigermateriaal en doek, en voorzien van trappen en platforms. Ontworpen door 1024 Architecture uit Parijs, specialisten in videomapping en tijdelijke constructies. De installatie is zo groot dat hij zelfs op de ruimte van de Grote Markt een beetje oversized lijkt. Overdag is het bij bewolkt weer ook een wat armoedig tonend vehikel.

Maar het is wel absoluut een precieze en mooi bedachte constructie. Het modulaire materiaal is hier tot het uiterste toegepast.

Via een trappenhuis kun je naar een uitkijkplatform op 20 meter stijgen. Dat zijn toch zeker 7 verdiepingen. Maar dat is vooral een aardigheid die de boom overdag een functie moet geven.

Het is met name bij donker dat de Xmas3 gaat leven. De rechthoekige volumes van de boom worden dan van binnen in verschillende primaire kleuren afwisselend verlicht, in een programma met allerlei lichteffecten. Vooral het oplichten aan de buitenkant van alle staven die de constructie bepalen en het manipuleren van die lijnen is frappant en benadrukt het zuivere geometrische aspect. Maar maken dat weer tekenfilmachtig.

http://www.youtube.com/watch?v=k28ruoY2jUg&NR=1&feature=endscreen

De techniek van de videomapping is verantwoordelijk voor dit lijnenspel. Vanaf twee punten worden beelden op de constructie geprojecteerd, waardoor het lijkt dat de hoeklijnen van de balkvormige ruimtefiguren zelf oplichten. Door het toepassen van geschikte software kunnen projecties precies op de geometrie worden aangepast en ingesteld.

Het licht- (en geluid)programma wordt uitgevoerd samen met dynamische gevelverlichting van het oude stadhuis dat er naast staat. Een groter contrast in vorm in niet denkbaar. Het stadhuis is een middeleeuws gebouw in flamboyante gotiek. Door het van onderen aanstralen van de ornamenten wordt het een echt Harry Potter kasteel. Maar het gebouw is wel weer zo groot en met name de toren is zo hoog (precies 4 zo hoog als de Xmas3) dat alle verhoudingen goed uitkomen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het boomproject is niet origineel voor Brussel ontworpen en gebouwd. Het heeft twee jaar eerder in Noord-Frankrijk gestaan (Guebwiller, Elzas). Videomapping bestaat reeds enige jaren en wordt buiten meestal ingezet voor evenementen met projecties op bestaande gebouwen.