Grootste priemgetal ooit gevonden met >23 miljoen cijfers

Het nieuwe priemgetal (een getal dat alleen door één en zichzelf kan worden gedeeld) is een zogenoemd mersennepriemgetal. Een mersennegetal is een positief heel getal dat precies één kleiner is dan een macht van twee. Een mersennepriemgetal is een mersennegetal dat een priemgetal is.

277.232.917-1 (oftewel M77232917) is het vijftigste mersennepriemgetal dat tot op heden is ontdekt. Het priemgetal is ontdekt dankzij het GIMPS-project, waarbij computers van vrijwilligers naar priemgetallen zoeken. Wanneer een pc een mersennepriemgetal vindt, dan krijgt de vrijwilliger een geldbedrag van enkele duizenden dollars. In het geval van M77232917 voerde een PC met een Intel i5-6600-processor zes dagen lang berekeningen om het mersennepriemgetal te bevestigen.

De Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), een collectieve zoektocht naar zulke extreme getallen. Vrijwilliger Jonathan Pace is de gelukkige ontdekker. Een van de computers van de 51-jarige elektrotechnicus deed het werk. Vervolgens werd het met vier verschillende programma’s op vier verschillende computers nagerekend.

Pace was al veertien jaar op zoek naar een mersennepriemgetal en had er niet eens een supercomputer voor nodig want de processor is zelfs van twee generaties geleden. Pace krijgt mogelijk een beloning van 3.000 dollar (omgerekend ongeveer 2.500 euro) en waarschijnlijk een vermelding in het Guinness Book of World Records.

Voor de omvang het getal: Wie het priemgetal zou printen, kan negenduizend boekpagina’s vullen. ”En als je elke seconde vijf cijfers binnen 2,5 centimeter invult, heb je 54 dagen later het getal van 118 kilometer lang”, aldus GIMPS.

Voor de geïnteresseerden die het getal willen zien: het te downloaden in een bestand van ongeveer 10 mb via het artikel op de site van GIMPS.