Stranddorp op Centrumeiland (IJburg Amsterdam)

Bij het plan voor de invulling en inrichting van Centrumeiland, met de werkgroep met de naam ‘Stranddorp’ (een aantal ideeën-inzenders van eerder dit jaar), tekende ik een mogelijke uitwerking van onze gezamenlijke ideeën en uitgangspunten.
Arcam (Architectuurcentrum Amsterdam) nodigde de eerste helft van dit jaar iedereen uit om ideeën te leveren voor Centrumeiland, het nieuwste stukje IJburg. Ik tekende daarvoor mijn plan WikiHouse Village, zie Plan Centrumeiland Amsterdam, WikiHouse nederzetting/community

Er werden uit de inzendingen door Arcam drie groepen samengesteld die in workshops aan verschillende scenario’s konden werken. Arcam had dit jaar als het ware de ontwikkeling van Centrumeiland van de gemeente overgenomen en organiseerde de manifestatie Stad in Zicht.
Het eiland wordt nu, als het laatste gebied van IJburg opgespoten, en er zal in de loop van volgend jaar besloten moeten worden wat er mee gaat gebeuren.

grasland_woondorp_2

Samen met Onno van Rieven, Frank van Zwieten, Albertine Baauw, Anne Marie Verheyden, Jos den Dikken, Gigi Ong Alok, Pascal de Beer, Mischa Woutersen en Sebastiaan de Beer werden thema’s en concepten als kleinschaligheid, diversiteit, flexibiliteit, ruimte voor creatieviteit en duurzaamheidheid centraal gesteld. En ruimte voor informele en tijdelijke inrichting/huisvesting en vrije natuur.

Er zijn verschillende deelconcepten bedacht en er wordt voor het uitrollen van het plan uitgegaan van een ontwikkeling in fasen. Daarom hebben wij het een Plan in Golven genoemd.
Wij denken dat het goed is om de ontwikkeling van het eiland te zien in golven. Het eiland wordt successievelijk in gebruik genomen door bewoners en activiteiten. Het eiland kan direct gebruikt worden zonder eerst te wachten op een compleet afgeronde planfase.

er is een ontwikkeling van groei

er is een ontwikkeling van groei

een dynamiek van (tijdelijke) vestiging

een dynamiek van (tijdelijke) vestiging

Er is ruimte voor allerlei initiatieven en activiteiten: een stadsboerderij, werkcollectieven, speelruimte, kinderwerkplaats, innovatieve experimenten, tijdelijke vakantiehuisjes, autarkisch wonen, buitenrecreatie, echte zelfbouw, Surfcenter IJburg, natuurpark, olifantengras etc.

van functie  en bebouwing

van functie en bebouwing

het eiland wordt gaandeweg veroverd en ...

het eiland wordt gaandeweg veroverd en …

Elke golf brengt nieuwe ontwikkelingen. Successen uit een vorige golf kunnen blijven. Op basis van een onderliggende structuur wordt een groeipatroon ontvouwd en worden voorzieningen en infrastructuur uitgerold.

onderliggend netwerk

onderliggend netwerk

bestemmingen in gebieden

bestemmingen in gebieden

Er zijn overgangen van tijdelijk naar minder tijdelijk naar een definitieve inrichting. Terrein en landschappen worden bepaald. De bestemmingen worden definitief ingevuld.

terreinen en landschappen

terreinen en landschappen

verschillende bebouwingen, met een laag profiel en informeel karakter

verschillende bebouwingen, met een laag profiel en informeel karakter

View vanaf west

View vanaf west

View vanaf nood-oost

View vanaf nood-oost

View Surfcenter IJburg

View Surfcenter IJburg

View woondorp

View woondorp