Ingenieus bouwpakket

Een huis in elkaar zetten met 2484 exact gezaagde platen, zonder gereedschap? Pieter Stoutjesdijk ontwierp een noodwoning die in 4,5 uur opgebouwd kan worden. Er wordt niet geschroefd, gespijkerd of gelijmd. Hij maakt gebruik van een montagetechniek die we steeds meer tegenkomen bij kartonnen verpakkingen.

Haakvormige lippen door sleuven steken en dan vastschuiven (friction fit). Zo kun je, als je dat helemaal uitzoekt, alle mogelijke vormen maken. Hij maakt een vloer met ribben en kolommen van lange smalle stukken enz. De te zagen stukken zijn van weerbestendige vezelplaten (engineered wood). De complexe vormen moeten exact passen en worden met behulp van een computer gestuurde freesmachine, op economische wijze uit standaard platen gehaald.

Grote pluspunten bij dit (afstudeer)project: de zeer korte bouwtijd, het monteren zonder (elektrisch) gereedschap en het toepassen van (speciale) platen (economisch te verpakken). Stoutjesdijk is nu betrokken bij een project in Ruanda waarbij Ecoboard wordt toegepast, een resistente plaat van hoofdzakelijk stro en riet.