Solar Decathlon 2014

Team TU-Delft strijdt met upgrade gewone woning in international challenge tussen 20 universiteiten. Het multidisciplinaire project heet Prêt-à-Loger en voorziet een doorsnee rijtjeshuis van een multifunctionele jas. Een modulaire constructie waarin verschillende voorzieningen kunnen worden gemonteerd.

Doel van de tweejaarlijkse wedstrijd (om en om in VS en Europa) is om met het maken van een echte woning aan te tonen of je de meeste energie bespaart en opwekt, het meest duurzaam bent, en de slimste en nieuwste technieken toepast. Maar ook een goede communicatie campagne en reëel toepasbare concepten of ‘gereedschappen’ spelen een rol.

De woningen worden in juli 2014 twee weken bewoond en gemonitord. De kas-achtige shell van het Delft-team die over het huis heen wordt gezet, herbergt (uitwisselbare) technieken als zonnecollectoren (voor warm water), zonnepanelen (voor stroom), regenwateropvang en heeft ook een functie als warmtebuffering, beschaduwing of plaats voor groen.

In het huis worden ook experimentele materialen als Phase Change Materials (PMC) toegepast. Materiaal dat door een hele trage overgang van vast naar vloeibaar (en omgekeerd) warmte kunnen opnemen en afgeven. Hierdoor kan een warm huis afkoelen of een koud huis weer opwarmen. De temperatuur wordt beter gebalanceerd en er wordt energie bespaard.

Prêt-à-Loger_bestaande_woning_upgraden_Team_TU-Delft_Solar_Decathlon_2014