Zet samen een WikiHuis in elkaar

WikiHouse is een open platform waar iedereen vrij wikihouse ontwerpen kan plaatsen en ophalen. Daarmee kunnen (goedkope) woningen worden gemaakt uit een (grote) set speciale platte stukken houtplaat. Montage kan uitgevoerd worden door iedereen. Er wordt vooral gebruik gemaakt van klem- en spieverbindingen. En haakverbindingen.

WikiHouse speelt in op een wereldwijde beweging waarbij een set van tools wordt ontwikkeld, die in principe voor iedereen te gebruiken is, om te komen tot de realisatie van huizen die relatief eenvoudig (zonder groot materieel) in elkaar te zetten zijn. Het initiatief rust op 3 belangrijke pijlers, te weten:

  • de knowhow is vrij beschikbaar via een internationale database waar diverse typen van het wiki house concept (gratis) downloadbaar zijn
  • de materialen die benodigd zijn voor realisatie van een wiki house (na downloading) ter plaatse worden vervaardigd met volledig geautomatiseerde CNC-machines, resp. 3D-printers
  • er hierdoor een (laagdrempelige) internationale ‘community’ ontstaat die voortdurend bestaande concepten verandert en verbetert en deze kennis vervolgens ook weer beschikbaar stelt.

sets_of_parts_cut-out_for_a_wikihouse

Kortom een printable huis dat simpel gemonteerd kan worden, met een voor de gebruiker enorme vrijheid om te kiezen uit allerlei vormen, tegen een fractie van de prijs van traditioneel vervaardigde huizen en daarmee voor een veel grotere groep mensen beschikbaar. Verwacht wordt dat deze innovatieve aanpak een compleet nieuw tijdperk inluidt op het gebied van duurzame woningbouw.

nokdetail_wikihouse