Farnsworth House van Mies van der Rohe in Lego

Meisjes eindelijk massaal aan de Lego volgens Lego. Waarmee is gezegd dat Lego een jongensding is (was). Het heeft even geduurd. Lego had 5 jaar nodig om het programma ‘Friends’, speciaal bedoeld voor meisjes, helemaal uit te ontwikkelen. Het zat hem in de details. Dat zei Mies van de Rohe ook al. “God is in the details” Voor meisjes zijn bepaalde details belangrijk. Bij jongens kun je veel aan hun fantasie overlaten, meisjes vinden dat het realistisch moet zijn, bleek uit het testen.

Lego speelgoed staat voor een modulair systeem van bouwstenen. Bouwen moet je dan wel heel breed zien. Slechts een fractie van alle series van Lego gaat echt over bouwen. De ronde Lego noppen zijn vooral een middel om dingen aan elkaar te klemmen, zodat je een model in elkaar kunt zetten. Het spelen wordt aangejaagd door scenario’s, daarin verschilt ‘Friends’ niet zo van de andere series en bijbehorende media. Ook voor jongens worden objecten (uit verschillende fantasiewerelden, dat wel) zo ‘echt’ mogelijk gemaakt.

In de basis is Lego een strenge montage systematiek waarmee je (als kind) leert consequent en technisch te bouwen. Als kind van zijn tijd eigenlijk ook helemaal afgestemd op geest de van de moderne architectuur. Pas deze eeuw heeft Lego het aangedurfd bestaande architectuur in zijn series op te nemen. Vooral voor volwassenen lijkt het. Het ziet er serieus uit.

Lego_Architecture_Farnsworth_House_by_Mies_van_der_Rohe